22 Growth Hacking Tools Om Je Verder Te Helpen In De Marketing

Maak het allerbeste van je growth hacking framework met deze tools

Growth hacking is het proces van korte en snelle marketing sprintjes uitvoeren. Uiteraard zijn de mindset, de drive en de kennis hierbij de belangrijkste tools die een growth hacker kan hebben. Om het proces iets te vergemakkelijken bestaan er gelukkig vele growth hacking tools. In dit artikel geef ik je 22 growth hacking tools die je leven misschien weleens wat makkelijker gaan maken. 

22 Growth Hacking Tools Om Je Verder Te Helpen In De Marketing

Growth hacking tools - email

Active campaign is in mijn ogen de meest complete email service provider die er is. Naast een uitgebreide email functie, heb je ook vele andere opties zoals een CRM systeem, landingspagina bouwer, chatsysteem en veel meer.

Met gedetailleerde overzichten over je bezoekers, open rate, close rate en bounce rate kan je als growth hacker echt aan de bak.

Belangrijkste kenmerken:

Prijzen:

Active campaign 1
Active campaign 2

Ben je een e-commerce bedrijf, dan is er een goed alternatief op Active Campaign, namelijk Drip. Volgens Drip zelf zijn zij de “go to” als het gaat om email service provider voor de e-com business.

Ikzelf gebruik hem regelmatig als ik simpelweg alleen e-commerce dingen bij moet houden. Active campaign daarentegen is vele malen uitgebreider.

Belangrijkste kenmerken:

Prijzen:

De laatste in de serie van email service providers is Aweber, een van de oudste spelers in het veld van growth hacking tools op gebied van email. 

Aweber was de tool die je gebruikte, naast Mailchimp. Lange tijd zijn ze achtergebleven in ontwikkelen en schoten nieuwe tools als Active Campaign en Drip ze voorbij. Aweber echter heeft zich goed herpakt en hoort ook in dit rijtje van top 30 tools thuis.

Belangrijkste kenmerken:

Prijzen:

Growth hacking tools - landingspagina bouwers

Mijn “all time favorite” als het gaat om landingspagina bouwers. Sinds een jaartje of 4 werk ik hiermee en ben ik verkocht. De simpelheid van deze websitebouwer voor WordPress is gigantisch.

Er bestaat een gratis versie waar je echt ver mee kan komen, maar voor slechts €49 per jaar heb je de pro versie voor 3 websites. Deze versie geeft vele malen meer mogelijkheden. 

Mocht je een website van mijzelf tegenkomen, waaronder deze, dan is die gemaakt met Elementor, maar ook websites van mijn klanten zoals deze van Dock Four is gemaakt met Elementor. 

Het enige nadeel dat ik kan bedenken is het feit dat je kennis moet hebben van het bouwen van een WordPress website.

Belangrijkste kenmerken:

Prijzen:

Elementor 1
Elementor 2

Ben je niet op zoek naar het bouwen van een Worpdress website of kan je dit niet, dan is een kant en klaar landingspagina systeem als leadpages ideaal. Ook als je naast je standaard website simpele en snelle landingspagina’s wilt maken, dan is een LP tool als deze ideaal.

Met leadpages maak je in een handomdraai landingspagina’s, inclusief pop ups, en koppel je deze aan je analytics, email service provider, chatsysteem en meer. 

Met honderden templates voor leadwebsites, salesfunnels en webinar funnels kan je veel doen met leadpages.

Belangrijkste kenmerken:

Prijzen:

Ben je op zoek naar net iets meer dan alleen een LP bouwer, maar heb je geen zin om een complete website te hoeven bouwen, dan is Inbounce iets voor jou. Ikzelf maak er nagenoeg geen gebruik van, puur omdat ik meer controle wil hebben met een tool als Elementor. 

Echter staat Unbounce wel hoog aangeschreven in de wereld van de growth hackers. 

Het is een zeer uitgebreide tool die perfect is voor het bouwen van LP’s en funnels. 

Belangrijkste kenmerken:

Prijzen:

De kreet die je hoort als je het over funnels en LP’s bouwen hebt is Clickfunnels van de Amerikaan Russel Brunson. Clickfunnels is een bedrijf waar je van houdt of die je echt compleet irritant vindt.

Het is heel erg Amerikaans. De stijl van promoten, opbouwen van landingspagina’s en de triggers van scarcity en angst opbouwen. 

Je ziet echter ook in Nederland dat die shift meer en meer aan het plaatsvinden is. 

Clickfunnels is echter wel een platform die alles wat je nodig hebt bij het bouwen van landingspagina’s geeft. Het laat je een perfecte flow bouwen inclusief een email provider (inclusief), een e-learning platform (inclusief) en diverse payment providers.

Omdat het een Amerikaans bedrijf is komt er 1 nadeel, ze kennen geen iDeal betaling, maar daar zijn dan wel weer oplossingen voor te vinden. 

Belangrijkste kenmerken:

Prijzen:

Growth hacking tools - CRM systemen

Customer Relationship Management tools zijn onmisbaar als je aan growth hacking wilt doen. Uiteraard kun je gewoon een Excel bestand bijhouden, echter als er meer dan 50 contacten in komen, dan ga je echt de voordelen merken van CRM tools.

Een van de meest uitgebreide is Hubspot. Een tool die de lijst aanvoert als het gaat om deze CRM tools. 

Hubspot is echter meer dan alleen een CRM tool. Het is ook een landingspagina bouwer, een email service provider, een sales tool, een chatsysteem op je website en heel veel meer. 

Omdat het zo uitgebreid is, merk je dat ook wel in de prijs en het nadeel van Hubspot is dat je niet simpelweg alleen de CRM tool kan gebruiken. 

Oké, niet helemaal correct. De gratis versie laat dat wel toe, maar als je eenmaal je CC moet gaan trekken, dan schrijven ze direct behoorlijke bedragen af.  

Belangrijkste kenmerken:

Prijzen:

Moeilijk aan te geven omdat er zoveel verschillende mogelijkheden zijn. Er is in ieder geval een gratis versie. 

Hubspot 1
Hubspot 2

Ben je op zoek naar puur en alleen een CRM tool, dan is Pipedrive een mooi alternatief op Hubspot, wat vele malen goedkoper is. Pipedrive is zeer makkelijk in gebruik, je maakt gemakkelijk formulieren en vult je CRM met potentiële klanten, oftewel leads.

Volgebouwd met automatische follow ups (emails), automation builders en add-ons mbt fomulieren en chatbots maakt deze CRM zeer de moeite waard. In veel gevallen is dit mijn keuze boven een CRM als Hubspot.

Belangrijkste kenmerken:

Prijzen:

Growth hacking tools - analyticsn en ads

#10: Google analytics

Als je growth hacking zegt, dan zeg je data. Zeg je data, dan zeg je Google analytics. 

Het gratis programma van Google zelf om al je data bij te houden. Een onmisbare tool om je data bij te houden en growth hacking te integreren in je bedrijf. Veel bedrijven echter doen het niet omdat ze er echt helemaal geen wegwijs uit kunnen maken. 

Logisch, want je kan er echt heel veel mee. De basis echter is vrij simpel en zeker de moeite waard.

Belangrijkste kenmerken:

Prijzen:

Google analytics is gratis

Google analytics 1
Google analytics 2

#11: Google tagmanager

Wordt je helemaal raar van alle codes die je moet implementeren op je site? Ik ook…

Tagmanager is de manier om dit te elimineren. Je plakt de code van de tagmanager op je website en dit is de enige code die je plakt op je website. Vervolgens kan je alles in de interface can Tagmanager regelen.

Belangrijkste kenmerken:

Prijzen:

Google tagmanager is gratis

#12: Google data studio

Onmisbaar in het leven van een growth hacker is het visualiseren van de data. Veel CEO’s waar je zaken mee doet snappen namelijk Excel bestanden en grafieken niet, dus wil je het op een leuke en speelse manier presenteren. 

Belangrijkste kenmerken:

Prijzen:

Als je Google data studio wilt gebruiken voor andere apps als die van Google zelf, dan heb je een externe connector nodig. Een van die externe connectors is Supermetrics. 

Met deze tools koppel je in een handomdraai apps als Facebook, LinkedIn, Instagram, Excel bestanden, databases en meer. 

Wil je dus meer visualiseren dan alleen Google Analytics, en dat wil je, dan heb je een externe tool als Supermetrics nodig.

Belangrijkste kenmerken:

Prijzen:

Met de komst van de datasheets en hoe belangrijk deze zijn, komen er uiteraard apps op de markt die claimen dat ze een alles in een oplossing hebben. Een van de tools die ikzelf inzet hiervoor (al is het echt niet een alles in 1 oplossing voor analytics) is Morphio.

Morphio koppelt met name je betaalde apps zoals Google ads en Social media advertising om je op de hoogte te houden over je ad spend, je CPC, CPA, ROAS, POAS en ga zo maar door. 

Belangrijkste kenmerken:

Prijzen:

Een speler die al vele malen langer op de markt is, is Opteo. Deze tool helpt je met het optimaliseren van je advertenties op zowel social media als Google/Bing beleid. 

Belangrijkste kenmerken:

Prijzen:

Growth hacking tools - chat systemen

De toekomst van de marketing als je het mij vraagt, samen met email marketing, zijn de chatsystemen. Een van deze systemen die al zeer lang op de markt is, is Livechat. Een mooi en uitgebreide chatservice, inclusief chatbot (als je het juiste plan selecteert). 

In mijn ogen zijn er steeds meer chat systemen en ook chat systemen die Livechat voorbij gaan. Zo staat Appsumo of Dealify elke week vol met leuke deals van chat systemen die je kan gebruiken, o.a. ook Nederlandse systemen. 

Belangrijkste kenmerken:

Prijzen:

livechat

Ben je op zoek naar een Nederlands bedrijf, dan is Watermelon iets voor jou. Een complete chatservice met als voordeel dat je het kan koppelen met tools die we in Nederland gewend zijn, zoals email service providers en betaalsystemen. 

Watermelon is sterk in het geven van statistieken, maar komt ook inclusief een chatbot, livechat en integraties met Mollie (iDeal)

Belangrijkste kenmerken:

Prijzen:

Growth hacking tools - SEO tools

Alles tools op een rijtje mbt SEO

Als het gaat om SEO tools, dan komen ze allemaal op hetzelfde uit. Het is meer de interface die je wel of niet aanspreekt en uiteraard de prijs. Ik heb in de afgelopen jaren veel tools gebruikt en ingezet en hieronder geef ik je een overzicht van de tools die ik je aanraadt, te starten met mijn favoriet. 

Growth hacking tools compleet

Heb jij nog aanvullingen?

Uiteraard zijn er heel veel meer dan alleen deze. Als je de Martech 5000 bekijkt, de lijst met alle marketingtools, dan staat die nu al op een kleine 9000 tools. Inderdaad, het wordt tijd dat zij hun naam aan gaan passen.